Wat is coaching?

Wat is dat eigenlijk, coaching?

Kort gezegd: coaching draait om veranderen. Een coach helpt je om te komen van waar je bent naar waar je wilt zijn. Op welk gebied precies, dat hangt af van jouw verandervraag.


Misschien heb je een hele specifieke verandervraag, zoals 'Ik wil beter leren communiceren met collega's' of 'Ik wil af van mijn faalangst'. Maar misschien is je vraag minder specifiek en ben je bijvoorbeeld op zoek naar 'meer grip op je emoties', wil je meer balans in je leven of loop je tegen verschillende dingen tegelijk aan.


Als je een goeie coach te pakken hebt, kan die je bij de meeste dingen echt vooruit helpen. En voor verschillende gebieden bestaan ook verschillende coaches die je kunnen helpen. Maar de touwtjes over je proces blijf je altijd zelf in handen houden. Wat je erin stopt haal je eruit!


Coaching bij Open armen


Coaching bij Open armen is op twee manieren integratief. Allereerst richt ik mij in het coachen op jou als gehele persoon, niet alleen het specifieke stukje waar je misschien in vastloopt. Alle onderdelen van jou als mens zijn nu eenmaal met elkaar verbonden, dus de doelen waar we aan werken benader ik vanuit alle onderdelen die erbij betrokken zijn! Als je bijvoorbeeld last hebt van specifieke stressklachten, zullen we niet alleen inzoomen op waar de stress vandaan komt, welke dynamieken er bij jou vanbinnen spelen en hoe je hiermee omgaat, maar kan ik je ook meenemen in hele praktische tools om je stress op het moment zelf te boven te komen, zoals ademhalingstechnieken of ander somatisch werk.

Daarnaast werk ik veel met het integratieve gedachtegoed. Dit gedachtegoed heeft als uitgangspunt dat een mens de combinatie is van verschillende 'delen' van jezelf. Die delen staan niet altijd even goed met elkaar in contact en dat veroorzaakt problemen. Er kan bijvoorbeeld iets in jou zijn dat altijd maar dóór wil blijven gaan, maar ook iets dat juiste enorme behoefte heeft aan rust. Of er is iets in je dat zegt 'Ik kan dit niet!' en iets dat zegt 'Kom op, laat je niet kennen!'


Meestal merken we niet veel van deze tegenstrijdigheid vanbinnen, maar soms komt het echt tot een innerlijk conflict. Zoals er bij een conflict tussen mensen vaak nauwelijks verbinding mogelijk is, zo is dat dan ook vanbinnen het geval. Je wordt als het ware uit elkaar getrokken door de verschillende dingen die je denkt en voelt, maar zelf lijk je niet te kunnen kiezen.


Als delen met elkaar in conflict zijn, is het zaak om goed te leren luisteren naar (de verschillende dingen die er te horen zijn in) jezelf. Wat gebeurt er met me in deze situatie? Wat 'hoor' ik vanbinnen en wat voel ik? Integratieve coaching helpt je om tot inzicht en uiteindelijk integratie te komen: de delen staan niet meer los van elkaar, maar in verbinding. Het gevolg is dat je weer regie ervaart: waar je eerst een bepaalde kant op geduwd werd, kun je nu beter kiezen wat je doet of zegt. In plaats van uit elkaar getrokken te worden, voel je je rustig. En dat ga je op veel manieren in je leven merken!


Hoe ziet een traject eruit?

Geen coachtraject is hetzelfde. We beginnen altijd met een vrijblijvende intake, om te ontdekken wat er bij je speelt. Als je er na dit gesprek zin in hebt, gaan we aan de slag! In de gesprekken die volgen, stellen we eerst persoonlijke doelen op om aan te werken. Als een stip aan de horizon om te helpen richting te houden. Alles wat we in de coachgesprekken daarna doen staat ten dienste van die doelen.


Hoe we het traject vormgeven verschilt, en er is veel mogelijk! Coachwandelen bijvoorbeeld, of afspreken op een plek waar jij je thuis voelt. Maar ook sessies via videobellen. Of wat dacht je van strippenkaart-coaching, waarbij we onze afspraken over langere tijd kunnen verdelen, al naar gelang je er behoefte aan hebt?


Wat een traject kost? Dat is afhankelijk van je voorkeuren. En vergeet niet te vragen bij je werkgever of hij een potje beschikbaar heeft voor zelfontwikkeling! Dat kan een hoop schelen.


Neem contact op
Share by: